Kendimizi Neden Sürekli Yorgun Hissederiz ? Çözümleri Nelerdir ?
14 Şubat 2018( Bilimsel Bilgiler uygulaması ile paylaşıldı)
Kendimizi Neden Sürekli Yorgun Hissederiz ? Çözümleri Nelerdir ?
Kendinize sık sık, “Neden sürekli bu kadar yorgunum?” şeklinde sorular yöneltiyor musunuz? Cevabınız evet ise, bu makale sizin için mükemmel bir yardımcı olabilir. Yorgunluğun en sık görülen yaygın nedenlerini ve bu durumlarda ne yapmanız gerektiğini bu yazıda sizler için bir araya getirdik.
Kendini yorgun hissetmek, bir dizi soruna neden olabilir. Örneğin; ölümcül trafik kazalarına sebep olan direksiyonda uyuklama, kendini sürekli yorgun hissetme rahatsızlığından meydana gelebilir. Hayatının bir noktasında herkes kendisini yorgun hissedebilir. Gece geç uyumanıza neden olan bir TV programı veya geç saatlere kadar iş yerinde mesaiye kalmanız bu duruma neden olabilir. Genellikle bu tarz yorgunluklarınızın sebebini bilir ve bunu düzeltmek için elinizden geleni yaparsınız. Ancak, kendinizi sürekli yorgun hissettiğiniz ve sebebini de tam olarak anlayamadığınız zamanlarda ne yapacaksınız? Bu durumda, kendinizi yorgun hissetmenize neden olan durumu belirlemeniz mümkün mü? Bu yazıda, kendinizi sürekli yorgun hissetmenizin olası nedenlerini ve bu durumlarda tekrar enerjinizi kazanmak için neler yapabileceğinizi bulabileceksiniz.

1. Uyku Eksikliği
Uykusuzluk, kendinizi yorgun hissetmenizin nedenlerinden birisi olabilir. Yapılan çalışmalar, her üç insandan birisinin uyku problemi yaşadığını göstermektedir. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalar, 18 ila 60 yaşları arasında olan insanların, sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için günde 7 saat veya daha fazla uykuya ihtiyaçları olduğunu göstermektedir.
Günlük tavsiye edilen uyku saatinden daha az uyunması sadece yorgunluk, performans düşüklüğü ve daha yüksek kaza geçirme riski ile ilişkili değildir, aynı zamanda sağlığınız üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bunlara obezite, yüksek tansiyon, depresyon, kalp hastalığı, felç ve ölüm riski dahildir.
Günde 7 saatlik uyku çekmek için mücadele ediyorsanız, ihtiyaç duyduğunuz uykuyu tam olarak elde etmenize yardımcı olacak bazı ipuçları verilmiştir:
– Tutarlı bir uyku rutini edinin. Her gece aynı saatte yatmaya ve her sabah aynı saatte kalkmaya çalışın. Buna hafta sonları da dikkat edilmelidir.
– Kestirmelerden kaçının. 24 saatlik bir periyotta belirli bir miktarda uykuya ihtiyacımız bulunmaktadır, bundan fazlasına gerek yoktur. Kestirme, ertesi geceye gereksinim duyduğumuz uyku miktarını azaltır ve uykuya dalmak için zorluk çekmeye ve parçalanmış uykuya neden olabilir.
– Yatağa gittikten sonra uyanık kalma sürenizi 5-10 dakika ile sınırlandırın. Uyumaya çalıştığınız durumlarda uykuya dalamıyorsanız, aklınızda sürekli başka şeyler varsa, yatakta uyanık bir şekilde fazla beklemeyin. Yataktan kalkın, karanlıkta oturun ve uykunuzun geldiğini tekrar hissettiğinizde yatağınıza dönün.
– Yatak odanızın sessiz, karanlık ve doğru bir sıcaklıkta olduğundan emin olun. Odanıza giren ışıklar uykunuzu bozar. Odanızın karanlık olduğundan ve dijital cihazlardan yayılan ışığın görülemez olduğundan emin olun. Soğuk oda sıcaklıkları, sıcak odaya kıyasla uyku kalitesi için daha iyi kabul edilmektedir.
– Kafeinli içecekleri sınırlayın. Öğleden sonra kafeinli içecekler tüketmemeye çalışın. Kafeinin uyarıcı etkileri, alındıktan sonra birkaç saat sürebilir ve uykuya dalma ile ilgili sorunlara neden olabilir.
– Yataktan önce tütün ve alkolden kaçının. Yatmadan önce sigara içmek ve alkol almak parçalanmış uykuya neden olabilir.
Yukarıda listelenen tüm uyku ipuçlarını uyguladığınız halde hala uyumakta zorlanıyorsanız, sağlık uzmanınıza başvurun. Uykusuzluk, uyku apnesi veya huzursuz bacak sendromu gibi uyku ile ilgili bir tıbbi sorununuz olup olmadığını araştırın.

2. Zayıf Beslenme
Yorgunluğu gidermenin en kolay yolu diyet ayarlarınızı doğru bir şekilde yapmaktır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, dünyayı nasıl hissettiğinize varıncaya kadar fark yaratabilir. Sağlığınızı iyileştirmek ve ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini elde etmek için – yorgunluğu ortadan kaldırmak için – meyve, sebze, tahıl, protein ve süt gibi beş besin grubundan sağlıklı bir gıda karışımı seçmek hayati önem taşımaktadır.
Şu küçük değişikliklerin bazılarını uygulayarak yeme stilinizi değiştirebilirsiniz:
– Cinsiyet, yaş, kilo ve aktivite düzeyinize göre doğru miktarda kalori alın. Gereğinden fazla veya az yemeniz halsiz hissetmenize neden olabilir.
– Tabağınızın yarısını meyve ve sebzelerle doldurun. Bütün meyveleri ve sebzeleri yemeye odaklanmaya dikkat edin.
– Tam tahıllı besinlerin tükettiğiniz tahılların yarısını oluşturmasını sağlayın. Tam tahıl örnekleri arasında kahverengi pirinç, yulaf ezmesi, mısır unu, bulgur ve tam buğday unu sayılabilir.
– Kalori alımınızı doymuş yağlardan arındırmak için az yağlı veya yağsız sütleri tercih edin.
– Protein rutininizi değiştirin. Tavuk eti ve kırmızı eti seçmeye, işlenmiş etleri sınırlamaya, tuzsuz fıstık ve tohumları seçmeye ve bazı omega-3 açısından zengin deniz ürünlerini seçmeye çalışın.
– Şekeri kesin. Şeker hızlı bir enerji akışı sağlayabilir, ancak hızlıca tüketilir ve daha fazla yorgun hissetmenize neden olabilir. Fazla şekerli gıdalar ve içeceklerden kaçının.
– Asla kahvaltıyı atlamayın. Kahvaltıyı düzenli olarak atlamak, temel besin maddelerini ve güne başlamak için gereken enerjiyi kaçırabilmenize neden olabilir.
– Düzenli aralıklarda yemek yiyin. Günde üç öğün yemek yiyerek ve sağlıksız atıştırmalıkları sınırlandırarak enerji seviyenizi koruyun.
– Yeterince su için. İçme suyu, yorgunluk, belirsiz düşünme, ruh hali değişiklikleri, aşırı ısınma ve kabızlık ile sonuçlanan dehidrasyonu önlemeye yardımcı olabilir.

3. Hareketsiz Yaşam Tarzı
Kendinizi yorgun hissettiğiniz, kanepeye oturup dinlenmek tek çözümmüş gibi gelebilir. Ancak kalkmak ve hareket etmek, tekrar canlanmak ve yorgunluğu yok etmek için yapabileceğiniz en iyi şey olabilir. Atina’daki Georgia Üniversitesi (UGA) tarafından yapılan araştırmalar, sessizce oturmak ve en az 20 dakika sürecek az yoğun bir egzersiz karşılaştırıldığında, egzersiz yapmanın enerjiyi artırdığını göstermektedir. UGA’nın daha önceki bir çalışmasında, yerleşik kişilerin düzenli olarak bir egzersiz programını tamamladıklarında, yorgunlukları, egzersiz yapmayanlara kıyasla iyileştiğini bulmuşlardır.
ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bölümü, tüm yetişkinlerin haftalık 2 saat 30 dakika orta yoğunluklu egzersize ve haftanın 2 günü veya daha fazla tüm büyük kas gruplarını çalıştıran kas güçlendirici faaliyetlere ihtiyaç duyduğunu ileri sürmüştür. Bu kadar vakit ayırmak, egzersiz yapmak için harcanan gereğinden fazla zaman gibi görünebilir, ancak egzersizlerinizi hafta boyunca yapabilirsiniz ve toplam olarak, yalnızca bir film seyretmek için harcayabileceğiniz zaman miktarına eşittir. Uzun zamandır egzersiz yapmıyorsanız, yavaş yavaş başlayın. Her gün 10 dakikalık bir yürüyüşle başlayabilirsiniz ve haftada 5 gün hızlı 30 dakikalık yürüyüşleri hedefleyin. Yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme, tenis oynama ve hatta bir çim biçme makinesini itme, orta yoğunlukta egzersiz yapmak için harcadığınız zamana değebilir.
4. Aşırı Stres
Birçok durum strese neden olabilir. İş, mali problemler, ilişki sorunları, büyük yaşam olayları ve ev taşıma, işsizlik ve ölüm gibi problemler – potansiyel stres faktörlerinin listesi saymakla bitmiyor maalesef.
Az miktarda stres sağlıklı olabilir ve aslında bizi iş görüşmeleri gibi durumlarda daha iyi uyarıcı olabilir ve daha iyi görüşme yapabilir hale getirebilir, ancak sadece kısa ömürlü olması stres için olumlu bir şeydir. Aşırı ve uzun süreli stres, fiziksel ve duygusal tükenmeye neden olabilir ve hastalıklara neden olabilir.
Stres, vücudunuzu acil bir durum için hazırlamak için tasarlanmış “savaş veya uçuş” kimyasallarından daha fazla üretilmesine neden olur. Kaçamayacağınız veya mücadele edemeyeceğiniz bir ofis ortamı gibi durumlarda vücudunuz sizi korumak için üretilen kimyasalları tüketemez ve zamanla bu durum sağlığınıza zarar verebilir. Karşılaştığınız baskılar, aşırı yorgun hissettiriyor veya size baş ağrısı, migren veya gergin kaslar olarak dönüyorsa, bu sinyalleri görmezden gelmeyin. Kendinizi sakinleştirene kadar biraz zaman ayırın veya aşağıda vereceğimiz ipuçlarından bazılarını deneyin:
– Stres kaynaklarını belirleyin. Stres yaratmanızı ve sürdürmenizi sağlayan şeyin ne olduğunu anlayana kadar stres seviyenizi kontrol edemezsiniz.
– Modelleri ve ortak noktaları tanımlamak için bir stres günlüğü tutun.
– Hayır demeyi öğrenin. Asla fazla şey almayın – sınırlarınızın farkında olun ve onlara sadık kalın.
– Sizi strese sokanlardan kaçının. Hayatınızda birisi ciddi stres yarattıysa, onlarla daha az zaman harcayın.
– Endişelerinizi iletin. Bir şey sizi rahatsız ediyorsa, onları içinize atmak yerine duygularınızı ve endişelerinizi ifade etmeyi öğrenin.
– Durumlara farklı bir şekilde bakın. Stresli durumlara daha pozitif bir bakış açısı ile bakmaya çalışın. Örneğin, bir trafik sıkışıklığı içinde kaldıysanız, bu durumu biraz yalnız zaman geçirmek ve en sevdiğiniz melodileri dinlemek için bir fırsat olarak görebiliriniz.
– Büyük resmi görmeye çalışın. Stresli durumun bir ay içinde önemli olup olmayacağını düşünün. Üzülmeye değer mi?
– Değiştiremediğiniz şeyleri kabul edin. Hastalık ya da sevilen birinin ölümü gibi bazı stres kaynakları kaçınılmazdır. Stresle uğraşmanın en iyi yolu genellikle olayları oldukları gibi kabul etmektir.
– Affetmeyi öğrenin. Hepimiz insanız ve çoğu zaman hatalar yapıyoruz. Öfke, kızgınlıklar ve negatif enerjiyi, arkadaşlarınızı, ailenizi ve meslektaşlarınızı bağışlayarak atabilirsiniz.
Fiziksel aktivite önemli bir stres yardımcısıdır ve iyi hissi veren endorfin hormonunun salınımını sağlar. Kendinizi stresli hissediyorsanız, yürüyüşe çıkın, köpeğinizi dışarı çıkarın hatta müzikle uğraşın ve odanızda dans edin.

5. Sağlık Koşulları
Fiziksel aktivite, diyet, stres seviyeleri ve uyku ile ilgili olarak yaşam tarzı değişikliklerinizi yaptınız, ancak hala sürekli yorgunluk hissediyorsanız, altta yatan bir tıbbi durum olabilir. Yorgunluğu önemli bir belirti olarak rapor eden en yaygın durumlardan bazıları şunlardır: Anemi, tiroit yetersizliği, diyabet, kaygı, depresyon, kronik yorgunluk sendromu, idrar yolu enfeksiyonu, kalp hastalığı, humma, gebelik, vitamin ve mineral eksiklikleri.
Kendinizi yorgun hissetmenize neden olan bir sağlık durumunuz olduğundan endişe duyuyorsanız, endişelerinizi en kısa sürede gidermek için sağlık uzmanınıza randevu ayarlamanız en iyisi olacaktır.
Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320800.php
Yazar: Bekir Afşar