Fazla Ağlamak Gözleri Bozar mı?

Fazla Ağlamak Gözleri Bozar mı?

27 Şubat 2018 0 Yazar: tugrul

( Bilimsel Bilgiler uygulaması ile paylaşıldı)

Fazla Ağlamak Gözleri Bozar mı?

Ağlama eylemi insanlar genellikle üzüldüklerinde ya da canları acıdığında gerçekleşir. Ama sevinme, şaşırma, korku duygularının karşılığı olarak da ağlama ortaya çıkabilir. İnsan ağlamak istediğinde ağlamalıdır. Bazen insanlar ağlamaktan utanır ve kendilerini tutarlar. Bu yanlış bir davranıştır. Ağlamak bir anlamda rahatlama sağlar. Bu rahatlama sadece fiziksel değil ruhsal olarak da ortaya çıkar. Ağlamak genel olarak faydalıdır fakat fazla ağlamanın zararları vardır. Ama bu zararlar ciddi zararlar değildir. Ağlayan kişilerinin yüzleri kızarır. Bu ağlamanın basit bir etkisidir. Çok ağlayan kişilerin göz çevreleri daha çabuk kırışır, yıpranır. Gözyaşı tuzlu olduğu için ağlayınca göz çevresi yanar. Kişinin ağladığı hemen belli olur. Göz kapaklarında şişme olur. Ağlamak baş ağrısı yaptığı gibi ağlamanın gerçekleşmemesi için kişinin kendini tutması da baş ağrısına sebep olur. Baş ağrısı ile birlikte mide bulantısı ve baş dönmesi de ortaya çıkabilir. Hatta aşırı ağlamanın sonucu olarak kişi bayılabilir. Gözlerde yanma oluşabilir.

Çok ağlamakla ilgili merak edilen bir konu da çok ağlamanın gözleri bozup bozmadığıdır. Ağlamakla gözler bozulmaz. Ağlamak psikolojik bir durum olduğu için göz çevresindeki dokular tarafından üretilir.

Ağlamak geçici sıkıntılar yaratır. Gözler çok kitap okuduğunda bozulur. Ama bu kitap okuma şekliyle de ilgilidir. Yatarak, yetersiz bir ışıkta, kitapla göz arasında yeterli mesafe korunmadan kitap okunursa gözler bozulabilir. Ayrıca fazla televizyon seyretmek de gözleri bozar. Özellikle uzun süre yakından televizyona bakmak sakıncalıdır. Gün ışığı da gözleri etkiler. Bu yüzden gün ışığının rahatsız ettiği durumlarda güneş gözlüğü takılmalıdır. Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak ya da gece araba kullanmak gözleri rahatsız eden ve bozan faktörler arasında sayılabilir. Göz insanların dış dünyaya açılan penceresidir ve çok önemli bir organdır. Göz sağlığına çok dikkat edilmelidir.

Her duyguyu yaşamak ve bunun etkilerini sergilemek gerekir. Özellikle ağlamaktan kaçınmak, saklamak hiç doğru değildir. Duygular bastırılırsa daha farklı sıkıntılar ortaya çıkar. Bu sıkıntılar bedende ortaya çıkabileceği gibi psikolojik olarak kendini gösterebilir.Kadınlar çok rahat ağlarken erkekler daha az ağlarlar. Ağlama eyleminin cinsiyeti yoktur.

Yazar: Serpil Altunyay