Dikkat! Bahar Alerjisi Nedir?

Dikkat! Bahar Alerjisi Nedir?

10 Nisan 2018 0 Yazar: tugrul

( Bilimsel Bilgiler uygulaması ile paylaşıldı)

Dikkat! Bahar Alerjisi Nedir?

Baharın gelişi ve doğanın uyanışıyla canlılık kazanan hayat, bahar alerjisi olan insanlar için zindana dönüşebilir. Bahar alerjisi adı verilen bu rahatsızlık polenlerden kaynaklanmaktadır. Bitkilerin erkek üreme hücresi olan polenler, döllenme için baharla birlikte ortaya çıkar ve rüzgarla birlikte havada dolaşır. Soluma yoluyla vücuda giren polenler vücutta alerjik bir tepkiye sebep olur ve çeşitli belirtilere yol açar. Bu sebeple bahar alerjisi, polen alerjisi olarak da isimlendirilebilir.

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Polen alerjisinden kaynaklanan bu alerji; halsizlik, isteksizlik, hapşırma, kaşıntı ve kızarıklık, kuru öksürük, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, baş ağrısı ve gözlerde sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler özellikle açık havada kendini gösterir. Polenlerin gözde birikmesiyle Konjuktivite, burunda birikmesiyle Alerjik Rinit ve bronşlarda birikmesiyle Alerjik Astım oluşur.

Bahar Alerjisinden Korunma Yolları Nelerdir?

İlk olarak polenlerin aktif olarak taşındığı 05.00-10.00 arası açık havada olmamaya dikkat edilmelidir. Eğer açık havada olmak gerekiyorsa da ağız ve burun maske yardımıyla kapatılmalıdır. Dışarıdan eve gelindiğinde üstteki kıyafetler hemen çıkartılmalı ve polen tutmaya yatkın olan saçlar yıkanmalıdır. Evde ve arabada kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Polen girişini önlemek için burun ve gözlerin kenarına krem sürülmelidir. Günlük el ve yüz temizliğine dikkat edilmelidir. Tozlu ve sigara içilen yerlerden uzak durulmalıdır.

İlaç Tedavisi

Alerjik hastalıkların yüzde yüz tedavisi olmamakla birlikte korunma yolları işe yaramadığında ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bu amaçla genellikle hap, burun spreyi ve göz damlası kullanılmaktadır. Eğer ilaç tedavisi de etkisiz kalır ve alerjinin şiddeti gittikçe artarsa spesifik alerji testi sonrası aşı tedavisi uygulanabilir ve hasta alerjiye karşı duyarsız hale getirilir. Bu belirtileri gösteren kişilerin öncelikle doktor yardımına başvurmaları önerilir.