Deri Hakkında İlginç Bilgiler

29 Mayıs 2018 0 Yazar: tugrul

( Bilimsel Bilgiler uygulaması ile paylaşıldı)

Deri Hakkında İlginç Bilgiler

* Vücudumuzun en büyük organı derimizdir.

* Bir yetişkinin derisinin toplam alanı ortalama 2 m2, ağırlığı ise 4 kg’dır. İçerdiği kan damarları 17,7 km’den daha uzundur.

* Vücudumuzda bulunan en ince deri, toz kaçmasın diye kapatıp açtığımız göz kapağı derisidir.

* Normal koşullar altında deriden günlük ortalama 200 ml ter sıvısı salınır. Tırnak yatağı, dudak kenarları ve kulak zarı hiç ter akmayan bölgelerdir.

* Vücudumuzda ekrin ve apokrin olmak üzere iki farklı ter bezi bulunur. Ekrin bezler bu iki bezden en çok olandır. Ancak vücut kokusu sıklıkla koltuk altında, göğüs ucunda, genital alanda ve anüste yer alan apokrin denilen ter bezlerinin ürettiği yağlı bir takım bileşiklerden kaynaklanır. Çünkü beden kokusu bu yağlı bileşiklerin deri üzerinde bulunan bakteriler tarafından yenerek sindirilmesi ile ortaya çıkar.

* Göğüsler apokrin ter bezlerinin değişime uğramış halidir.

* Fetus 3 aylık oluncaya kadar parmak izleri yoktur.

* Çok nadir görülen Naegeli sendromu ve derma-topathia pigmentosa reticularis adlı kalıtsal hastalıklara sahip olan kişilerde hiçbir zaman parmak izi oluşmaz.

* Derimiz dakikada 50.000 tane ölü deri hücresi döker. Ölü deri atmosfer içinde 1 milyon ton kadar toz oluşturur.

* Deride ağrı ve dokunmayı algılayarak yanıt oluşturan en az beş tane doku almacı bulunur.

* Yapılan bir araştırmada dokunma duyusuna destek sağlayan, daha çok parmak ucu kısmında, avuç içi bölgesinde, göğüste ve dilde yoğunlaşmış Meissner cisimciğinin 20 miligram kadar bir ağırlığı, yani ufak bir sineğin uyguladığı basıncı bile hissettiği tespit edilmiş.

* Görmeyen kişilerin beyinlerinin görsel korteks bölgesi, dokunma ve duyma yolu ile alınan uyarılara yanıt oluşturmak için kendini yeniden düzenlemiştir.

Kaynakça: Tübitak

Yazar: Taner Tunç