E TİCARETİN ÖNÜNÜNDEKİ ENGELLERDEN BİRİ KARGO

E TİCARETİN ÖNÜNÜNDEKİ ENGELLERDEN BİRİ KARGO

6 Aralık 2017 0 Yazar: tugrul

E TİCARETİN ÖNÜNÜNDEKİ ENGELLERDEN BİRİ KARGO

E ticaret son yıllarda hızla yükselen artış trendine sahip bir alışveriş yöntemi olmuştur.Artan bu alışveriş yönteminde olumsuz bazı noktalarda vardır.Bunlardan bir taneside kargodur.E ticaretin süreclerinden bir tanesi olan kargonun iyileştirilmeye ihtiyacı vardır.E ticaret açısından incelendiğinde kargonun olumsuz yönleri şunlardır.

  1. Fiyat optimazyonu maliyet kar fayda dengesinin sağlanması: E ticaretin iki tarafı vardır.Taraflardan bir tanesi satıcı diyer tarafta alıcı,bu iki taraf için ücret önemlidir.E ticarete başlıyan firmalar kargo anlaşması yaparken kargo birim fiyatı üzerinden yapmış oldukları anlaşma alıcı ve satıcı açısından fiyat optimazyonu maliyet kar fayda dengesinin sağlanması önem arz eder.satıcılar e ticaret sitelerinde ücreti alınan ürün için ayrıtılı bir şekide belirtilmesi lazım.kargo ücretinin kim tarafından ödeneceğide belirtilmelidir.alıcı ödemeli satıcı öder şeklinde belirtilmesi lazım.Kargo ücreti çok düşük olduğu zaman kalite düşebilir,yüksek fiyatlı kargoda ise müşteri kaçabilir bu açıdan münkünse müşterilere fiyatlarını belirtip kargo firması seçme imkani verilebilir.
  2. Kargo firması personeli hizmet eğitimi seviyesi: Kargo firması personelinin hizmet içi eğitim ve öfke kontrolu açısından eğitim alması gerekiyor.Elektronik ürünler satan bir  e ticaret firmasısınız 5500 tl lik bir laptop bilgisayar kargoladınız  kargo görevlisi  ürünü karrpuz gibi teslim ederse müşteri çok memnun olmaz.kargo personelinin iş yükünün ağır olası sebebi ile müşteriler ile olumsuz diyolaglar yaşanabilir                       
  3. Kargolanmış ürünlerin teslimata geçen zaman kaybı: Kargolanmış olan ürünlerin uzun zamanda teslim edilmeleri,teslim zamanının belirsiz olmaları müşteri şikayetlerini arttıracaktır.örneğin bir ürün aldınız kargo bekliyorsunuz tüm gününüz kargo beklemekle geçebilir.birde ogün gelmezse iki gün evde kaldınız demektir.

4.Kargo sektöründe güven ve güvenlik:Haberlerde kargo firmalarından birinde kargoları kargo aracına nasıl özensiz bir şekilde atıldıgını görmüşsünüzdür.Firmalar her nekadarda ürünü alırken kargoyu açıp öyle teslim alın hasarlı ürünlere tutanak tutturun deselerde kargo personeli ürünü teslim alıp imzayı attıktan sonra göremezsiniz hemen ayrılırlar,başka bir ürün hasarlı bir ürün varsa firmanın insafına kaldınız demektir.        

Sonuç olarak büyüyen  e ticaret sistemi bu sistem olmadan önceki kargo anlayışı ile yönetilemez  Kargo firmalarının yeniden E ticaret sistemine gerçekten entegre olmaları yada e ticaret sistemini baz alan kargo firmalarının oluşması gerekiyor .