Kategori: ŞİİRLER

21 Ekim 2020 0

Hata Benim

Yazar: tugrul

Hata BenimNeşet Ertaş Bilemedim gıymatını gadrinihata benim günah benim suç benimeliminen içtim derdin zehrinihata benim günah benim suç benim bir…

26 Eylül 2019 0

İSTİKLAL MARŞI, MEHMET AKİF ERSOY

Yazar: tugrul

İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin millî marşıdır. Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921’de Birinci TBMM tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

İstiklal Harbi’nin başlarında, İstiklal Harbi’nin milli bir ruh içerisinde verilmesi imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, İstiklal Harbi’nin özellikle hangi ruh ve ideolojik çerçeve içerisinde verilebileceğini Türklere göstermek amacıyla, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda yazdığı ve İstiklal Harbi’ni verecek olan Türk Ordusu’na ithaf ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı kabul edilmiştir. Mecliste İstiklal Marşı’nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı, şiirlerini topladığı Safahat’ına dahil etmemiş ve İstiklal Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış, 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930’da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır. Protokol gereği, sadece ilk iki dörtlük beste eşliğinde İstiklal Marşı olarak söylenebilmektedir.

24 Mart 2019 0

Ziya Gökalp – Altın Destan

Yazar: tugrul

I sürüden koyunlar hep takım takım ayrılmış, sürüde kalmamış bakım; asmanın üzümü dağılmış; salkım olmak ister, fakat bağban nerede? gideyim,…

11 Mart 2019 0

Yıkılma sakın

Yazar: tugrul

Sana durlanmış kelimeler getireceğim pörsümüş bir dünyayı kahreden kelimeler kelimeler, bazısı tüyden bazısı demir seni çünkü dik tutacak bilirim kabzenin,…

1 Mart 2019 0

Aynaların ötesi

Yazar: tugrul

Her ne kusur varsa geçen zamanda; suçsuzdur aynalar, ela gözlü yar mecnunlar mevla’yı bulursa canda, el olur leylalar ela gözlü…

11 Şubat 2019 0

bir bir gelmeye başladılar

Yazar: tugrul

Sarhoşlar göründü. şaraba tapanlar bir bir gelmeye başladılar. güzeller nazlı nazlı yollara düştü. salına salına gül bahçesinden gül yanaklılar geliyor.…