Karabiber Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
7 Şubat 2018( Bilimsel Bilgiler uygulaması ile paylaşıldı)
Karabiber Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Bilim dünyası tarafından Piper Nigrum olarak bilinen karabiber, kurutulan bir meyvedir. Baharat haline getirilmesinin ardından daha çok kullanılan karabiber hemen her mutfakta özel bir yere sahiptir. Birçok çeşidi bulunan karabiber, ilk olarak Hindistan’da kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra Akdeniz ülkeleri aracılığıyla tüm dünyaya yayılmıştır. Taze kullanımıyla beraber dünya çapında bilinen bir baharat olmuştur.
Yemeklerin olmazsa olmazı karabiber bugün dünya mutfaklarının hepsinde kullanılmaktadır. Acımsı bir tadı olan baharat aynı zamanda hastalıklarada deva olabilmektedir. Siyah boncuk şeklinde toplanan daha sonra öğütülerek pazarlanan karabiberin taze olarak kullanılması ekstra önemlidir.
Gribal enfeksiyonlar başta olmak üzere pek çok hastalığa şifa olan karabiber organik ve taze tüketildiğinde daha çabuk etki etmektedir. Bununla beraber bir kişinin ihtiyaç duyduğu A vitaminini karabiber ile karşılaması çok daha kolaydır. Düzenli olarak karabiber yiyen kişilerin bağışıklık sistemleri çok daha güçlü çalışmaktadır.
Karabiber Nedir?
Karabibergiller (Piperaceae) familyasına mensup olan karabiber aynı isimli meyve veren bitkidir. Toplanan siyah meyvelerinin kurutulduktan sonra öğütülmesiyle karabiber baharatı ortaya çıkmaktadır. Anavatanı Hindistan olan karabiberin Endonezya topraklarında da oldukça eski tarihlerden itibaren kullanıldığı bilinmektedir.
Hemen her yemeğin üzerine kullanılan baharat temelde birçok işlem gören bir meyvedir. İlk kullanımı da bu şekilde olmuştur. Anadolu’da hastalanan hemen herkesin çorbasında kullanılan karabiber, değişen modern çağa rağmen rağbet görmeye devam ediyor. Kış aylarında vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karabiberle alması mümkündür.
Karabiberin Özellikleri Nelerdir?
En çok Hindistan’ın Malabar civarında yetişen karabiber; Malezya, Orta Amerika ve Brezilya’da da yetişebilmektedir. Ilıman iklimin bitkisi olan karabiber, nemli ve sıcak yerlerde daha kolay büyümektedir. Sarmaşık türlerinden biri olan karabiber, boyu 10 m olabilen bir bitkidir. Yanına örülen duvar ya da çakılan çubuklarla çok daha rahat uzamaktadır. Yaprakları 10-15 cm olan bitkinin, çiçekleri de 15 cm’yi bulmaktadır. Dışarıdan bakıldığında başak koçanını anımsatan çiçekler yüzlerce olup yan yana dizili durmaktadır.
Beyaz çiçekler daha sonra meyvenin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Meyveler oval görünürde, siyah, kırmızı veya beyaz olabilmektedir. Nadiren beyaz olan karabiber meyveleri daha özel yetiştirme şartı gerektirmektedir. Bununla beraber önce yeşil sonra kırmızı daha sonra sarı renk alan meyveler de bulunmaktadır. Meyveler olgunlaşmadan toplanarak güneşte kurutulmaya bırakılır. Kurutulduktan sonra öğütülür ve siyah toz karabiber haline gelir.
Karabiber Nasıl Kullanılır?
Kış mevsiminde kullanım sıklığı artan karabiber çorbalar başta olmak üzere, tüm yemeklerde kullanılan bir baharat türüdür Acılığı ve yoğunluğu göz önünde bulundurularak pişirilen çorba üzerine bir çay kaşığının ucuyla dökülmesi çorbanın lezzetini artırmaktadır. Bunun yanında ev yemeklerinin hemen hepsine yakıştırılan baharat, pişirilen salçalı soğanlı tüm sebzelerin üzerinde de kullanılabilmektedir.
Türk mutfağında karabiberin en sık kullanıldığı yemek pilavdır. Bulgur pilavı ya da pirinç pilavı fark etmeksizin karabiber kullanılabilmektedir. Henüz yemeğinizi pişirmeden karabiberi atmanız da mümkündür. Soğuk algınlığının en sık görüldüğü mevsim geçişlerinde, boğaz ve öksürük sorunlarının çözümünde de karabiberin kullanımı karşımıza çıkmaktadır. Sıcak içecekler içinde kullanıldığında öksürüğe iyi gelen karabiber aynı zamanda vücudunuzun daha dirençli olmasını sağlar.
Ilık su içine yarım limon sıkıp daha sonra bir tatlı kaşığı bal karıştırın. Üzerine bir çay kaşığı karabiber döktükten sonra için. Hastalığınızın ya da kırgınlığınızın birkaç saat içinde kaybolduğunu göreceksiniz. Gece uyandıran ve huzursuz eden öksürük nöbetleri içinse yalnızca ılık suyun içine bir çay kaşığı karabiber katıp içebilirsiniz. Daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.
Karabiberin Faydaları Nelerdir?
Diş ağrılarına iyi gelen karabiber, düzenli olarak tüketildiğinde diş çürükleriniertelemektedir. Sinüzit, migren gibi baş ağrılarına neden olan hastalıkları hafifleten baharat aynı zamanda gribin sebep olduğu tıkanıklıklara da çare olmaktadır. Bağırsak ve midede gaz sorununa çare olan karabiber, vücudun boşaltım sistemini rahatlatır. Ayrıca karabiberle beraber toksinleri uzaklaştırmanız çok daha kolay olacaktır.
Vücutta biriken fazla yağlardan kurtulmanızı sağlayan karabiber, hızla kilo vermenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda terlemeyi de artırdığı için kilo kaybınız sizi dahi şaşırtacaktır. Düzenli olarak karabiber yiyen kişilerde basit hastalıklar kolay kolay ortaya çıkmaz. Vücudun enerjik ve canlı olması, mikroplarla savaşması karabiber sayesindedir. Karabiber birçok bakteriyel enfeksiyondan korur.
Kanserle mücadelede en etkili yollardan biri olan karabiber, vücutta bulunan kanserli hücrelerin sayıca azalmasını sağlamaktadır. Özellikle kadınlarda görülen meme kanserine karşı en kuvvetli önleyicilerden biri olan baharatı, günde en az bir çay kaşığı tüketmek gerekmektedir. Kullanıldığında kansere karşı etkili birkaç bitki ya da yağ ile tercih edilirse karabiberin etkisini daha kolay hissedebilirsiniz. Zerdeçal ve zeytinyağı karabiberle en çok yakışan koruyuculardır. Karabiber saç sağlığını korur, kepek tedavisinde kullanılır.
Karabiberin Yan Etkileri Nelerdir?
Karabiberin fazla tüketilmesi midenin çabuk yorulmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda yanma hissi nedeniyle kişiyi geceleri rahatsız edebilmektedir. Tansiyon, kolesterol ve şeker hastası olan bireylerin karabiber tüketirken dikkatli davranmaları gerekmektedir.
Damar sertliği, egzama, bağırsak iltihaplanmalarında doktorlar tarafından karabiber kullanımı uygun bulunmamaktadır. Vücudunuzda herhangi bir hastalık olmadığı durumlarda dahi karabiberi kontrollü kullanmaya, burun yoluyla çekmemeye özen göstermelisiniz.
Karabiber bazı ilaçların etkisini azaltır. Siklosporin A, kolinerjik, digoksin ve sitokrom P450 alan hastalar karabiber tüketiminden kaçınmalıdırlar. Çünkü bu maddelerle etkileşime girerek tedaviyi olumsuz yönde etkileyebilirler.