İlginç Fobiler ve Anlamları

9 Şubat 2018 0 Yazar: tugrul

( Bilimsel Bilgiler uygulaması ile paylaşıldı)

İlginç Fobiler ve Anlamları

EN YAYGIN FOBİLER :

Akrofobi: Yükseklik korkusu

Agorafobi: Açık alan korkusu

Klostrofobi: Kapalı yer korkusu

Kinofobi: Köpek korkusu

Payrofobi: Ateş korkusu

Zoofobi: Hayvan korkusu

Antrofobi: İnsan korkusu

Akuafobi: Su korkusu

Astrofobi: Şimsek korkusu

Mizofobi: Pislik, bulaşıcılık korkusu

Ofidofobi: Yılan korkusu

İLGİNÇ FOBİLER :

Limnofobi ( Göllerden korkma fobisi )

Düşünün, sessiz sakin bir yerde göl kenarında oturmuş, rahatlıyorsunuz… Ne kadar huzur verici değil mi ? Yalnız göl fobiniz yoksa ! Evet, bazı insanların göl fobileri var.

Chirofobi ( Kendi vücudundan korkma )

Tüm fobilerle başa çıkılması gerçekten çok güçtür. Bunlar hayatı oldukça zorlaştırır. Bu fobiye sahip olan insanlar, vücutlarındaki herhangi bir bölümden korkarlar.

Peladofobi ( Kel insanlardan ya da kelleşmekten korkma fobisi )

Erkeklerin, en çok korktukları şeylerden biri kellik. Evet bu korku genellikle erkeklerde görülüyor ve korkunun diplerinde ise kel kalmak yatıyor.

Chaetofobi ( Kıl ve saçlardan korkma fobisi )

Peladofobinin aksine bu korkuya sahip olanlar enteresan bir şekilde saç ve kıllardan korkuyorlar.

Kleptofobi ( Hırsızdan korkma fobisi )

Bu fobiye sahip insanların ortak korkuları, hırsızlar. Bir hırsızın kurbanı olmaktan delicesine korkuyorlar.

Rhytifobi (Vücutta kırışıklıklar çıkmasından korkma fobisi )

Bu dünyada en az bilinen fobilerden biridir ve genellikle bu fobi kadınlarda vardır. Evet, bu fobiye sahip olanların korkusu ise, kırışıklıklar.

Logizomechanofobi ( Bilgisayardan korkma fobisi )

Dünya değişiyor, buna bağlı olarak insanoğlu yeni fobiler ediniyor. Bu fobilerden en komiği ise, herşeyin neredeyse teknolojiyle yürüdüğü dünyada bilgisayarlardan korkmak olsa gerek. Bazı insanlar bilgisayarlı ortamlarda geriliyor ve korkularına hakim olamıyorlar.

Agyrofobi ( Karşıdan karşıya geçmekten korkma fobisi )

Agyrofobik insanların karşıdan karşıya geçme korkusu vardır ki bu fobi de şehirde yaşamalarını çok zorlaştırır. Bu fobinin dereceleri vardır, otobandaki caddeden karşıdan karşıya geçmek ya da küçücük bir sokakta karşıdan karşıya geçmek korkusu bile olabilir. Bu fobi, araba fobisinden ayrı olarak incelenir.

Mageirofobi ( Yemek yapmaktan korkma fobisi )

Bu garip fobiye sahip insanlar, özellikle yalnız yaşıyorlarsa, çok sağlıksız bir şekilde besleniyor olabilirler. Üstelik yalnızca kendileri yemek yapmadığı ve bundan korktuğu gibi, iyi yemek yapan insanlardan da korkarlar.

Pediofobi ( Oyuncak bebeklerden korkma fobisi )

Bu korkuya sahip insanlar yalnızca korkunç olan oyuncak bebeklerden değil, tüm oyuncak bebeklerden korkarlar. Daha net söylemek gerekirse, bu daha çok “canlı ve duygusu olan şeylere çok benzeyen cansız şeylere” karşı duyulan bir korkudur.

Deipnofobi (Akşam yemeğinde yapılan konuşmalardan korkma fobisi )

Bazı insanlar akşam yemeğinde konuşmak fikrinden o kadar çok korkuyorlar ki, kalabalık akşam yemeklerine katılmamaya çalışıyorlar. Günümüz şartlarında bu korkuyla başa çıkmak daha kolay zira eskiden yapılan aile yemekleri ve etik değerleri yavaş yavaş kayboluyor.

Eisoptrofobi ( Ayna veya kendini aynada görmekten korkma fobisi )

Ayna korkusuna daha çok, ayna karşısına geçtikten sonra ruhsal dünyayla bağlantıya geçme korkusu da denebilir. Bu fobiye sahip olanlar her ne kadar saçma olduklarını bilseler de, ayna karşısına geçtiklerinde inanılmaz bir endişe yaşıyorlar. Bu fobi daha çok bir batıl inanç olduğu için, ayna kırmanın onlara kötü şans getireceğini ya da aynaya bakmanın onları doğaüstü dünyayla iletişime geçireceğini de düşünürler.

Demonofobi ( Şeytan Korkusu )

Bu korkuya sahip insanlar, etrafta devamlı kötü ruhlu doğaüstü yaratıkların gezdiğini ve etrafa, insanlara zarar verdiklerini düşünürler. Bu insanlar şeytan, kötü ruhlu yaratıklar hakkında konuşurken, tek başlarına karanlık bir yerde gezerken veya korku filmi izlerken büyük bir sıkıntı yaşarlar.

Pentherafobi ( Kaynana fobisi )

Bu ilginç fobiler arasında en yaygın olanı budur. Elbet evli insanlar hayatlarında birkaç kere bu korkuyu yaşamışlardır. Gerçek anlamda bu korkuyu çeken insanlar çözümü ya terapide ya da boşanmada buluyorlar.

Cathisofobi ( Oturmaktan korkma fobisi )

İlk olarak 1904’te belgelenen Cathisophobia, hareketsiz kalamama durumu olarak da bilinir.

Bu korku, daha önce yaşanmış bir travmaya dayanabilir. Örneğin, daha önce sert veya keskin bir obje üzerine oturup yara almış insanlarda bu fobi görülebilir.

Ablutofobi ( Yıkanma ve banyo yapmaktan korkma fobisi )

Ablutofobi, (Yunanca ebliUt, yani ‘yıkanmak’ anlamına gelir) banyo yapma, yıkanma ve temizlik üzerine direşken, anormal ve nedensiz bir korkudur. Bu fobi, duruma bağlı fobilerdendir. Erkeklerden çok çocuklar ve kadınlarda, özellikle de aşırı duygusal insanlarda görülür. Semptom ve tedavisi diğer fobilerdeki gibidir.

Graphofobi ( Yazı veya el yazısı fobisi )

Graphofobi ile baş etmeye çalışanlar, iyi yazma yeteneklerinden şüphe eder ve bu konuda başarısızlığa uğrayacaklarından yoğun bir biçimde korkarlar. Aynı zamanda yazmaya değer bir şeyleri olmadığından da korkabilirler.